Pressemeddelelse fra Værebro Golfklub, Damstensvej 1, 3660 Stenløse – Stenløse, torsdag den 12.11.2020 klokken 10.00
Bestyrelsen i Værebro Golfklub i Stenløse, som er en af de største foreninger i Egedal kommune med over 1.200 medlemmer og 10 arbejdspladser, overvejer i øjeblikket, om den på klubbens næste generalforsamling skal anbefale medlemmerne, at klubben køber golfbanen og de tilhørende bygninger af den nuværende baneejer.
Bestyrelsen i golfklubben er derfor i gang med at undersøge mulighederne og især de økonomiske forudsætninger.
Det er golfklubbens egne medlemmer, som via deres kontingent betaler for drift og vedligeholdelse af golfbane og klubhus. Dette koster udover masser af frivilligt arbejde golfklubbens medlemmer 5 mio. kr. årligt. Andre foreninger i Egedal får via kommunen stillet faciliteter i form af boldbaner, klubhuse og haller til rådighed, og det er kommunen der driver og vedligeholder faciliteterne.
En kommune har dog mulighed for at hjælpe foreninger, der selv ejer, driver og vedligeholder jord og bygninger, ved at fritage foreningen for grundskyld.
En undersøgelse foretaget af Dansk Golf Union viser, at de fleste danske kommuner har fritaget golfklubber og andre foreninger for grundskyld, når de selv ejer og vedligeholder deres faciliteter. Det gælder bl.a. i alle vores nabokommuner jf. de oplysninger klubben har modtaget, men det er endnu ikke gældende i Egedal kommune, hvorfor golfklubben har indsendt en ansøgning til Egedal kommune.
– En sådan fritagelse vil være helt afgørende for Værebro Golfklubs muligheder for at overtage jorden og selv drive bane og faciliteter, oplyser klubbens formand Jeppe Pedersen.
Ved en fritagelse for grundskyld vil kommunen sidestille foreninger, som selv ejer jord og bygninger og selv driver og vedligeholder faciliteter, med de foreninger, som får kommunale idrætsfaciliteter, spejderhytter m.v. stillet til rådighed af kommunen, som desuden hvert år bruger millioner af kroner på at drive og vedligeholde disse faciliteter.
Da Værebro Golfklub inden et eventuelt køb af den jord, som klubbens bane ligger på, er nødt til at kende de økonomiske forudsætninger for et sådant køb, kontaktede klubben allerede for et år siden Egedal kommune, for at få en forhåndsgodkendelse af, at kommunen vil fritage golfklubben for at betale grundskyld, hvis jordkøbet bliver en realitet.
Ansøgningen er dog endnu ikke behandlet i Egedal kommune, men klubben har erfaret, at ansøgningen er på dagsordenen på økonomiudvalgets møde den 18. november.
– Golfklubbens bestyrelse håber naturligvis, at kommunen på dette møde vil beslutte, at fritage foreninger der selv ejer jord og bygninger og selv driver og vedligeholder faciliteterne for grundskyld.
Dette skal også ses i lyset af, at 80% af kommunens indtægt ved grundskyld alligevel skal afleveres videre til kommunernes udligningsordning, så det kun er 20% af den manglende indtægt ved fritagelse for grundskyld, som vil påvirke kommunens budget.
– For Egedal kommune vil en godkendelse af Værebro Golfklubs ansøgning om fritagelse for grundskyld ifølge kommunens egne tal betyde en mistet indtægt på 150.000 kr., mens det vil spare Værebro Golfklub og andre foreninger som selv ejer jord og / eller klubhuse for 750.000 kr. i grundskyld. Bedre business case finder kommunen aldrig, fortsætter Jeppe Pedersen.
Egedal kommune skriver i sine politikker og sin planstrategi, at man ønsker at støtte og fremme frivilligt foreningsarbejde og frivillige initiativer i kommunen. Bestyrelsen i Værebro Golfklub havde derfor forventet at møde større imødekommenhed og dialog fra forvaltningens side overfor vores ansøgning, end tilfældet har været.
– Nu håber vi imidlertid, at politikerne i økonomiudvalget og efterfølgende byrådet med borgmester Karsten Søndergaard i spidsen vil få en indstilling fra forvaltningen, der belyser alle forhold ved ansøgningen korrekt, og at behandlingen af sagen den 18. november vil falde ud til klubbens fordel, oplyser Jeppe Pedersen.
Alternativet er nemlig skræmmende. Baneejeren har besluttet at sælge, og hvis det bliver umuligt for klubben at købe jorden på grund af en stor udgift til grundskyld, er der risiko for, at jorden bliver solgt til en ny privat ejer, der vil anvende jorden til andre formål end golfspil. Det er senest set i Ringsted kommune, hvor Skjoldenæsholm Golfklub er opløst og golfbaner for 100 mio. kr. nedlagt, fordi en ny ejer ikke ønskede at drive golfbanen videre.
– I så fald vil 1200 aktive golfspillere pludselig stå på gaden og 10 arbejdspladser blive nedlagt, og vi kan selvfølgelig ikke tro, at det er det, der er målet for Egedal kommune, slutter Værebro Golfklubs formand Jeppe Pedersen.
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til Værebro Golfklubs formand Jeppe Pedersen, tlf. 2287 0270.